İSİS 8 : TRANSİSTÖRÜN ANAHTARLAMA ELEMANI OLARAK KULLANILMASI

Proteus Desing Suite 8 - Autocad

İSİS 8 : TRANSİSTÖRÜN ANAHTARLAMA ELEMANI OLARAK KULLANILMASI

Merhaba sevgili arkadaşlar. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan, TRANSİSTÖRÜN ANAHTARLAMA ELEMANI OLARAK KULLANILMASI devresini İSİS programında beraber kuralım ve çalıştıralım.

Uygulamamızda DC 12V GÜÇ KAYNAĞI, 10 KOHM ve 330 OHM DİRENÇ, ANAHTAR, LED VE BC 237 TRANSİSTÖRÜ elemanları kullanılıyor. Bu elemanları kitapta gösterildiği gibi malzeme kutumuza alalım.

Bu elemanları ve DC güç kaynağı ile şase terminalini çizim alanına kitapta gösterildiği gibi yerleştirelim.

DC GÜÇ KAYNAĞINI almak için ekranın sol tarafındaki GENERATOR MODE araç çubuğuna tıklayalım. Hemen yanında açılan GENERATORS kutusundan DC’ye tıklayarak çizim alanına yerleştirelim.

Diğer kullanılan elemanlar ile şase terminalini çizim alanına kitaptaki gibi yerleştirelim.

DC güç kaynağına çift tıklayarak DC GENERATOR PROTERTIES sayfasını açalım. GENERATOR NAME kısmından güç kaynağının ismini ve VOLTAGE kısmından da gerilim değerini belirleyip OK butonuna basalım.

Kullanılan her elemanın adını ve değerini ayarlayalım.

Devrenin bağlantı yollarını çizelim.

PLAY butonuna tıklayarak devreyi çalıştıralım. S1 anahtarı açık iken transistörün beyzine akım gelmeyeceği için collektör beyz arasından akım geçmez ve bu durumda LED yanmaz. S1 anahtarı kapatıldığı zaman transistör tetiklenir ve LED yanar.

Devrenin çalışmasını STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım.

Transistörün beyz ve kollektör akımlarını ve B-E arası gerilimi ölçmek için ampermetre ve voltmetreleri kitapta gösterildiği gibi devreye bağlayalım.

Devreyi tekrar çalıştıralım. Anahtar açık konumdayken B-E gerilimini 0.58V, beyz akımını 0mA ve kollektör akımını 0.03mA olduğunu gözlemleyelim.

Anahtarı kapatalım ve B-E gerilimini 0.86V, beyz akımını 1.11mA ve kollektör akımını 26.9mA olduğunu gözlemleyelim.

Devre şemasını bilgisayarımıza PDF formatında kaydetmek için FILE menüsünden EXPORT GRAPHİCS seçeneğinden EXPORT ADOBE PDF FILE seçilir. Karşımıza gelen EXPORT PDF FILE penceresinde bulunan Current Seet ile sadece çizilen devreyi seçeriz. OPTIONS seçeneğinden siyah beyaz yada renkli olmasını ve ROTATION kısmından da sayfa yapısını yatay yada dikey olarak ayarlarız.

FILENAME ile PDF dosyasını bilgisayarda kaydedeceğimiz yeri belirliyoruz. Biz dosyamızı masaüstüne kaydedelim.

PDF dosyamızı açalım ve uygulamamızı sonlandıralım.

Kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz. Bir sonraki videomuzda görüşmek üzere hoşça kalın.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.