İSİS 51 : ARDUINO UYGULAMASI – 1 – BUTON İLE DC MOTOR KONTROL DEVRESİ

Proteus Desing Suite 8 - Autocad

İSİS 51 : ARDUINO UYGULAMASI – 1 – BUTON İLE DC MOTOR KONTROL DEVRESİ

Merhaba arkadaşlar. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan BUTON İLE DC MOTOR KONTROL DEVRESİNİ, İSİS PROGRAMINDA ARDUİNO UNO KULLANARAK çizelim ve çalışmasını inceleyelim.

Öncelikle şunu söyleyeyim. Arkadaşlar Proteus 8.6 sürümünden itibaren isis kütüphanesine Arduino elemanı eklenmiştir. Bu sürüm ve daha sonraki sürümlerinden herhangi birini bilgisayarınıza yüklediğiniz takdirde hiçbir eklenti yapmadan proteus programında Arduino uygulamalarını sorunsuz olarak gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi devremize geri dönelim.

Devremiz ARDUİNO UNO, DC 5V GÜÇ KAYNAĞI, 10K OHM DİRENÇ, BUTON, DC MOTOR VE şase elemanından oluşuyor.

Devrede kullanılan elemanları kitapta gösterildiği gibi malzeme kutumuza alalım.

Malzeme kutumuza aldığımız bu elemanları çizim alanına kitaptaki gibi yerleştirelim.

Devrede kullanılan elemanların adını ve değerlerini ayarlayalım.

Devrenin bağlantı yollarını çizelim.

Arduino elemanının üzerine fareyle gelip sağ tıklayalım. Açılan pencerede en altta bulunan Edit Source Code yi tıklayalım. Karşımıza gelen pencerede OK butonuna tıklayalım.

Karşımıza İsis programının kod yazma ekranı olan Source Code sayfası karşımıza geldi.

Biz burada devrenin kodlarını Void Setup ve Void Loop kısmına yazıyoruz. Void Setup kısmına yazılan kodlar tanımlama kodlarıdır. Yani Arduino nun hangi ayağını ne amaçla kullanacağımızı belirtiyoruz. Void Loop kısmına da ana program yazılıyor.

Şimdi kitabımızda bulunan ve ekrana da gelen C kodlarını yazalım.

Yazdığımız bu kodları derleyip Arduino nun içine yüklemek için Build menüsünden Build Project seçeneğini tıklayalım.

Ekranın alt tarafında Compiled Successfully yani derleme başarılı yada işlem başarılı yazısını gördüğümüzde yaptığımız işlemi sorunsuz tamamlamış oluyoruz.

Şimdi isis sayfasına gelip PLAY butonuna tıklayarak devreyi çalıştıralım. Butona basılı tutalım ve DC motorun döndüğünü gözlemleyelim. Butondan elimizi çektiğimizde ise motorun durduğunu gözlemleyelim.

Devrenin çalışmasını bu şekilde inceledikten sonra STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım ve uygulamamızı burada sonlandıralım.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.