İSİS 50 : MİKRODENETLEYİCİ -PIC- İÇERSİNE DIŞARIDAN HEX DOSYASI EKLEME -TRAFİK IŞIĞI DEVRESİ-

Proteus Desing Suite 8 - Autocad

İSİS 50 : MİKRODENETLEYİCİ -PIC- İÇERSİNE DIŞARIDAN HEX DOSYASI EKLEME -TRAFİK IŞIĞI DEVRESİ-

Merhaba arkadaşlar. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan 4 YOLDAN OLUŞAN BİR KAVŞAĞIN TRAFİK LAMBASI DEVRESİNİ, PİC16F84A PİKİNİN İÇERİSİNE DIŞARIDAN HAZIR HEX KOD YÜKLEME YÖNTEMİNİ kullanarak İSİS programında çizelim ve çalışmasını inceleyelim.

Devremiz PİC16F84A PİC ENTEGRESİ, 4MHZ KRİSTAL OSİLATÖR, 2 TANE 22Pf kondansatörler, 10K OHM VE 220 OHM DİRENÇLER ve TRAFİK LAMBASI ELEMANLARINDAN OLUŞUYOR.

Devrede kullanılan elemanları kitapta gösterildiği gibi malzeme kutumuza alalım.

Malzeme kutumuza aldığımız bu elemanları çizim alanına kitaptaki gibi yerleştirelim.

Devrede kullanılan elemanların adını ve değerlerini ayarlayalım.

Devrenin bağlantı yollarını çizelim.

Arkadaşlar şimdi www.yasarkarayigit.com internet sayfasını açalım. Buradan Trafik Işığı Hex dosyasını indirelim ve RAR dosyasını açalım.Arkadaşlar videomuzda sitemizin eski alini görüyorsunuz. Sitemizin yeni versiyonunda bu HEX dosyası DOWNLOAD bölümünün altındadır.

Şimdi isis sayfasına geri dönelim. PIC16F84A’yı çift tıklayarak ayar penceresini açalım. Önce saat frekansını 4MHz olarak ayarlayalım. Sonra Program File kısmındaki sarı renkteki klasöre tıklayalım. İndirdiğimiz hex dosyasına gidip seçelim ve AÇ butonuna tıklayalım. Ayar penceresinden de OK butonuna tıklayarak Trafik ışığı HEX dosyasını pikin içine yüklemiş olalım.

PLAY butonuna tıklayarak devremizi çalıştıralım.

Trafik lambalarının belli aralıklarla sarı, yeşil ve kırmızı yandığını gözlemleyelim.

Devrenin çalışmasını bu şekilde inceledikten sonra STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım ve uygulamamızı burada sonlandıralım.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.