İSİS 26 : PTC İLE OPAMP KONTROLLÜ DEVRE

Proteus Desing Suite 8 - Autocad

İSİS 26 : PTC İLE OPAMP KONTROLLÜ DEVRE

Merhaba arkadaşlar. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan, PTC İLE OPAMP KONTROLLÜ DEVREYİ İSİS programında beraber kuralım ve çalıştıralım.

Devremizde DC +12V VE DC -12V GÜÇ KAYNAKLARI, 1K OHM, 180K OHM, 10K OHM, 220 OHM VE 330 OHM DİRENÇLER, 2.2K OHM POTANSİYOMETRE, KTY 81 PTC’Sİ, 1N 4735 DİYOT, 741 OPAMP ENTEGRESİ, BC 237 TRANSİSTÖR, LEDLER ve ŞASE elemanı kullanılıyor. Bu elemanları kitapta gösterildiği gibi malzeme kutumuza alalım.

Malzeme kutumuza aldığımız bu elemanları çizim alanına kitaptaki gibi yerleştirelim.

Arkadaşlar potansiyometreyi yerleştirdikten sonra aşağı OK a basınca görünen rakamın azaldığını ve yukarı Oka tıklayınca da rakamın arttığını gözlemleyerek potansiyometreyi kontrol edelim.

Kullanılan her elemanın adını ve değerini ayarlayalım.

Arkadaşlar devremizde 2 tane DC güç kaynağı kullanılıyor. 741 opamp entegresinin 4 numaralı ayağına bağlanan DC güç kaynağının değeri -12V olması gerekiyor. Bunun için güç kaynağının ayar penceresinde VOLTAGE kısmına -12V yazmamız gerekiyor.

Devrenin bağlantı yollarını çizelim.

Arkadaşlar şimdi PLAY butonuna tıklayarak devreyi çalıştıralım.

Ekranda görünen tabloyu takip ederek devrenin çalışmasını 6 farklı durumda beraber inceleyelim.

  1. Durumda potansiyometreyi %10, ve PTC’nin sıcaklık değerini 255 derece olarak ayarlayalım. L1 çıkış ledinin yanık konumda olduğunu gözlemleyelim.
  2. Durumda potansiyometreyi %10, ve PTC’nin sıcaklık değerini 200 derece olarak ayarlayalım. L1 çıkış ledinin sönük konumda olduğunu gözlemleyelim.
  3. Durumda potansiyometreyi %25, ve PTC’nin sıcaklık değerini 235 derece olarak ayarlayalım. L1 çıkış ledinin yanık konumda olduğunu gözlemleyelim.
  4. Durumda potansiyometreyi %25, ve PTC’nin sıcaklık değerini 190 derece olarak ayarlayalım. L1 çıkış ledinin sönük konumda olduğunu gözlemleyelim.
  5. Durumda potansiyometreyi %50, ve PTC’nin sıcaklık değerini 185 derece olarak ayarlayalım. L1 çıkış ledinin yanık konumda olduğunu gözlemleyelim.
  6. Durumda potansiyometreyi %50, ve PTC’nin sıcaklık değerini 175 derece olarak ayarlayalım. L1 çıkış ledinin sönük konumda olduğunu gözlemleyelim.

Devrenin çalışmasını inceledikten sonra STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım.

Arkadaşlar devreye ölçü aleti bağlamadan, devre elemanlarının akım, gerilim ve güçlerini ölçmek için devreyi adım modunda çalıştıralım.

Fareyi ölçmek istediğimiz elemanın üzerine getirip sol tuşa tıklıyoruz. Örneğin transistörün üzerine fareyi getirelim. Sol tuşa tıkladığımızda ekranda görünen pencere açılıyor. Bu pencerede transistörle ilgili akım, gerilim ve güç değerleri görünüyor. Devrede kullanılan tüm elemanları değerlerini bu şekilde gözlemleyelim ve uygulamamızı burada bitirelim.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.