ARES 5 : TRANSİSTÖRLÜ FLİP-FLOP DEVRESİ

Proteus Desing Suite 8 - Autocad

ARES 5 : TRANSİSTÖRLÜ FLİP-FLOP DEVRESİ

Merhaba arkadaşlar. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan, TRANSİSTÖRLÜ FLİP-FLOP DEVRESİNİN baskı devre şemasını ARES programında beraber çizelim.

Devremizde DC 12V GÜÇ KAYNAĞI, 470 OHM VE 100K OHM DİRENÇLER, LEDLER, 22 MİKROFARAD KONDANSATÖRLER VE BC237 TRANSİSTÖRLER bulunuyor. Devre şemasındaki eleman sembollerinin yanında, plaket üzerinde kullanacağımız elemanların gerçek resimleri görünüyor.

Ares programında baskı devre çizimi yaparken bizim için asıl önemli olan, direnç, kondansatör, transistör gibi devre elemanlarının ayak uçları ve boyutlarıdır. Yani bakır plaket üzerinde kapladığı alandır.

Şimdi yeni bir ares çizim sayfası açalım ve devre elemanının terminallerini ares kütüphanesinden çağırarak malzeme kutumuza ekleyelim.

Malzeme kutumuza aldığımız bu elemanları çizim alanına kitaptaki gibi yerleştirelim.

Kullanılan her elemanın adını kitaptaki gibi ayarlayalım.

Baskı devrenin bağlantı yollarını T40 yol kalınlığını seçerek çizelim.

Baskı devrenin tamamını çizim ekranında görmek için üst taraftaki menü araç çubuklarından Zoom To View Entire Board seçeneğine tıklayalım.

Çizmiş olduğumuz baskı devre şemasını 3 boyutlu olarak inceleyelim.

Arkadaşlar devrede kullanılan direnç, diyot ve kondansatör gibi ayak uçları arasında fazla boşluk olan elemanların, ayak uçları arasından başka bir baskı devre yolu geçebilir. Elemanların ayakları arasındaki bu boşluğu işimize geldiği gibi kullanabiliriz. Biz bu uygulamamızda transistörün beyz ucu ile kondansatörün artı ucuna giden bağlantı yolunu direncin ayakları arasından geçirdik. Bu durum devrenin çalışmasına hiçbir engel olmuyor. Hatta devremizin çizimini ve tasarımını daha da kolaylaştırıyor. Kullandığımız bu özelliği 3 boyutlu olarak dikkatlice inceleyelim ve uygulamamızı burada sonlandıralım.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.