ARES 1 : ARES – BASKI DEVRE ÇİZİM PROGRAMINA GENEL BİR BAKIŞ
Merhaba arkadaşlar. Bu videomuzda Proteus programında baskı devre çizmek için kullanılan ARES programını kısaca tanıtacağım. Bu videomuzu 3 başlık altında toplamak istiyorum.
İlk olarak ares programının genel özelliklerinden bahsedeceğim. İkinci olarak Ares programının ekranından yani çizim alanı ve araç çubuklarından bahsedeceğim. Üçüncü ve son olarak ta çizim yaparken kullanacağımız araç çubukları ve çizimde kullanacağımız malzemelerin olduğu ares kütüphanesinden bahsedeceğim.
ARES PROGRAMI’NIN GENEL ÖZELLİKLERİnden başlayalım. Bunu 14 ayrı maddede sizin için topladım arkadaşlar.
- İSİS programında çizilen devrenin otomatik ya da doğrudan elle baskı devre çizmek için kullanılır.
- Devrenin sade ve boyutunun küçük olmasını sağlar.
- Devrelerin tamir, bakım ve montajını kolaylaştırır.
- Çift taraflı en fazla 16 katlı baskı devre çıkartabilir.
- Çizim alanının boyutu max. 100 m2’dir.
- 2 boyutlu ( 2D ) semboller vardır.
- Kütüphanesine sembol eklemesi yapılabilir.
- Limitsiz pad, track ve via kullanabilme özelliğine sahiptir.
- File (dosya), Output (çıktı), View (görünüm), Edit (düzenleme), Library (kütüphane), Tools (araçlar), System ( sistem) ve Help (yardım) olmak üzere 8 menü vardır.
- TRACK : Çizim alanında bulunan elemanlar ( kompenentler ) arasında yapılan bağlantılara ( yollara ) denir.
- VİA : Katlar arasında bağlantı yapmaya yarayan deliklerdir.
- PAD : Baskı devremizde bulunan devre elemanlarının ( kompenentlerin ) ayaklarının ( pinlerinin ) devreye bağlandığı ( lehimlendiği ) deliklerdir.
- Netlist : Pad’ler arasında oluşturulan geçici baskı devre yolu demektir.
- PCB ( Printed Circuit Board ): Baskı devre demektir.
Şimdi ikinci ana konu başlığımıza geçelim. Bu başlık altında ekranda Ares programının ekranını kısaca tanıtayım. Önce proteus programını açalım. Üst tarafta bulunan menü araç çubuklarından PCB Layout a tıklayıp Ares programını açalım.
Ekranın en üstünde 9 tane menüden oluşan menü çubuğu bulunuyor.
Hemen altında menü araç çubukları yani menülerin içinde en fazla kullanılan seçeneklerin kısa yolları bulunuyor.
Sol tarafta tasarım araç çubukları ve yön çubukları bulunuyor.
Daha önceden ares programının 16 katmandan oluştuğunu söylemiştim. Sol alt köşede baskı devreyi çizdiğimiz katman görünüyor.
Fareyi gezdirdiğim alanda çizdiğimiz projenin ekranda görünmesini istediğimiz kısmını ayarlıyoruz.
Alt tarafındaki alana ise seçilen tasarım araç çubuklarının içindeki malzemeler bulunuyor.
Sağ taraftaki büyük siyah alan ise bizim baskı devreyi çizdiğimiz tasarım yani çizim alanımızdır.
Son olarak arkadaşlar tasarım araç çubuklarını inceleyelim.
İlk olarak PACKAGE MODE inceleyim. Entegre şeklinde olan Package mode ile baskı devrede kullanacağımız malzemeleri Ares kütüphanesinden çağırıyoruz. Package Mode tıkladığımızda isiste olduğu gibi sağ tarafta P harfi görünüyor. Bu P harfine tıklayıp Ares kütüphanesine ulaşıyoruz.
Karşımıza Pick Packages penceresi geliyor. Şimdi bu pencereyi inceleyelim. Eğer biz kütüphaneden çağıracağımız elemanın adını biliyorsak KEYWORDS kısmına bu malzemenin adını yazarak malzeme kutumuza alıyoruz. Biz videolarımızda her uygulamada kullanılacak malzemenin adını sizlere vereceğiz ve bütün uygulamalarımızda KEYWORS kısmını kullanacağız.
Alt tarafta CATEGORY, TYPE ve SUB CATEGORY kısımları bulunuyor.
Önce TYPE kısmını inceleyelim. TYPE bölümü SURFACE MOUNT yani alt yüzey görünümü ve THROUGH HOLE yani plaketin üst tarafından bakarak direkt baskı devre çizme kısımlarından oluşuyor. Bu söylediğim önemli arkadaşlar. Biz çizimlerimizi direk yapacağımız için eleman çağırırken Type kısmında her zaman Through Hole seçili olacaktır.
CATEGORY ve SUB CATEGORY bölümlerini beraber inceleyelim. CATEGORY bölümü 4 başlıktan oluşuyor. Bunlardan CONNECTORS konektör başlığı altında çok bacaklı elemanların terminalleri bulunuyor. CONNECTORS bölümü seçiliyken SUB CATEGORY bölümüne gelelim. Burada konektörlerin çeşitlerine göre ayrıldıklarını görüyoruz. Örneğin en üstte Arduino ile ilgili terminalleri, hemen altında ses terminallerini görüyorsunuz.
DISCRETE COMPONENTS başlığı altında diyot, kondansatör, transistör, direnç ve varistör gibi elemanların bağlantı terminalleri bulunuyor. SUB CATEGORY kısmında da dirençler, diyotlar kendileri ayrı ayrı sınıflandırılmıştır.
INTEGRATED CIRCUITS kısmında da entegre soketleri görünüyor. Bu başlık seçiliyken yine SUB CATEGORY kısmından entegre soketlerinde sınıflandığını görüyoruz.
Son olarak MISCELLANEOUS başlığında ise displayler, dot matrixler, ledler, roleler, anahtarlar gibi diğer elemanların terminalleri bulunuyor. Bu şekilde ares kütüpanesini kabaca incelemiş olduk.
Sizinde gördüğünüz gibi Ares kütüphanesi isis e göre daha basittir. Nedeni ise ares te biz devre elemanı yerine compenent yani terminal kullanıyor olmamızdır. Bunu şu şekilde daha da anlaşılır şekilde açıklayayım. Örneğin İsis kütüphanesinde dirençleri inceleyelim. Gördüğümüz gibi 100lerce çeşit direnç var. Şimdi ares kütüphanesine dönelim. 6 çeşit direnç terminali var. Biz areste sadece ve sadece elemanın soketini seçiyoruz. Areste devreyi çalıştırmayacağımız için plakette elemanın kapladığı alan ve elemanın şekli bizim için önemli. Bu durum aynı büyüklükteki ve şekildeki tüm diyotlar, transistörler, kondansatörler içinde geçerlidir.
Şimdi tasarım araç çubuklarında TRACK MODE inceleyelim. Tasarım alanına yol ( track ) çizmek için kullanılır. Track baskı devre yolu demektir arkadaşlar. Track Mode seçildiği zaman sol tarafta yol kalınlıklarının bulunduğu pencere karşımıza çıkar. Yol kalınlıkları T4 ile T500 arasında değişir.
Ares 16 katlı baskı devre çizilebilir. Her kat ayrı bir renkte, yol (track) ile çizilir. Tek katlı baskı devre çizimi yapmak için Bottom Copper (Mavi) seçilmelidir.
Tasarım araç çubuklarından Via Mode inceleyelim. Eğer çizdiğimiz baskı devre çok katmanlı ve katmanlar arasında bağlantı yapılacaksa bu bağlantı noktalarını belirtmek için via mode kullanılır.
Diğer bir tasarım araç çubuğumuz Zone Mode dur. Bir bölgeyi taramak için yani ada yapmak için kullanılır. Tarayacağımız bölgeyi belirledikten sonra karşımıza çıkan pencereden Layer/Colour kısmından katmanı, Type kısmından ise Compatible şıkkını seçeriz.
Son inceleyeceğimiz tasarım araç çubuğu ise Connectivity Highlight Mode dur. Bu araç çubuğu Bağlantı yollarını ( track ) ışıklandırarak, bağlantıda hata olup olmadığını kontrol eder.
Arkadaşlar Ares programını kısaca bu şekilde incelemiş olalım ve dersimizi burada sonlandıralım.