İSİS 36 : FONKSİYON JENERATÖRÜ UYGULAMASI
Merhaba arkadaşlar. Ben Proteus ve Autocad uygulama kitabı yazarı Yaşar KARAYİĞİT. Bu videomuzda FONKSİYON JENERATÖRÜ DEVRESİNİ İSİS programında beraber çizelim ve çıkış sinyallerini inceleyelim.
Devremizde 12V DC GÜÇ KAYNAĞI, ICL 8038 ENTEGRESİ,100 NANOFARAD VE 10 NANOFARAD KONDANSATÖRLER, 10K OHM POTANSİYOMETRE, 10K OHM VE 330 OHM DİRENÇLER, OSİLASKOP ve ŞASE elemanları kullanılıyor. Bu elemanları kitapta gösterildiği gibi malzeme kutumuza alalım.
Malzeme kutumuza aldığımız bu elemanları çizim alanına kitaptaki gibi yerleştirelim.
Kullanılan her elemanın adını ve değerini ayarlayalım.
Devrenin bağlantı yollarını çizelim.
Arkadaşlar şimdi PLAY butonuna tıklayarak devreyi çalıştıralım.
Arkadaşlar bir önceki videomuzda da belirttiğimiz gibi proteus programında kullandığımız osilaskop 4 kanallıdır. Yani aynı anda ekranda devrenin 4 farklı noktasının sinyalini bize gösterebiliyor. Bu kanallar A, B, C ve D harfleriyle gösteriliyor. Her kanala bağlanan sinyalin genliğini Volt/Div düğmesiyle ayarlıyoruz. Tüm kanalların frekansını ise Time/Div düğmesiyle ayarlıyoruz.
Şimdi karşımıza gelen osilaskop ekranında Volt/Div ve Time/Div ayarlarını ekranda görünen tabloya göre yapalım.
Her kanala ait Position düğmesi bulunuyor. Bu düğmeler ile sinyalleri dikey eksende aşağı yukarı hareket ettiriyoruz. Şimdi Position düğmelerini kullanarak sinyalleri birbirinden ayıralım.
Arkadaşlar devremiz sinüsoidal, üçgen ve kare dalga sinyal üreten bir fonksiyon jeneratörü devresidir. Buna bağlı olarak devremizin 3 tane sinyal çıkış ucu vardır. Bu uçları osilaskobun A, B ve C uçlarına bağladık. Yani osilaskobun Ducu boşta kaldı. Zaten osilaskop ekranında D kanalının boşta olduğunu görüyoruz.
Arkadaşlar devrenin çıkış sinyallerini bu şekilde inceledikten sonra STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım ve uygulamamızı burada bitirelim.