İSİS 10 : TRİSTÖRÜN DC AKIMDA ÇALIŞMASI

Proteus Desing Suite 8 - Autocad

İSİS 10 : TRİSTÖRÜN DC AKIMDA ÇALIŞMASI

Merhaba arkadaşlar. Bu videomuzda Proteus ve Autocad uygulama kitabımızda bulunan, TRİSTÖRÜN DC AKIMDA ÇALIŞMASI DEVRESİNİ İSİS programında beraber kuralım ve çalıştıralım.

Devremizde 220 OHM ve 100 OHM DİRENÇLER, BUTON, TRİSTÖR, DC MOTOR, ANAHTAR VE DC 12V GÜÇ KAYNAĞI elemanları kullanılıyor. Bu elemanları kitapta gösterildiği gibi malzeme kutumuza alalım.

Malzeme kutumuza aldığımız bu elemanları ve şase terminalini çizim alanına kitaptaki gibi yerleştirelim.

Kullanılan her elemanın adını ve değerini ayarlayalım.

Devrenin bağlantı yollarını çizelim.

PLAY butonuna tıklayarak devreyi çalıştıralım.

Tristörün Anot, Katot ve Geyt olmak üzere üç bacağı vardır. Tristörün Anot – Katot arası normalde kesimdedir yani bu iki uç arasında akım geçmez.

S1 anahtarı açık konumda olduğu zaman devreye akım gitmez ve B1 butonuna bassak bile tristör aktif hale gelmez ve DC MOTOR dönmez.

S1 anahtarını kapatalım. B1 butonuna bastığımız anda Tristörün Geyt ucuna akım gelir ve Anot – Katot arası iletime geçer. Böylece Tristör aktif hale gelerek DC MOTOR dönmeye başlar. B1 butonunu serbest bırakarak Geyt ucundaki akımı kessek bile TRİSTÖR iletimde olmaya devam eder ve DC MOTOR sürekli döner.

S1 anahtarı açıldığı zaman tristörün hiçbir ucuna akım gitmeyeceği için tristör kesime gider yani çalışmaz. Buna bağlı olarak DC MOTOR çalışmasını durdurur.

STOP butonuna tıklayarak devrenin çalışmasını durduralım ve uygulamamızı bitirelim.

Kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz. Bir sonraki videomuzda görüşmek üzere hoşça kalın.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.